Biografija

Rođen u Travniku 1975. godine. Od 1976.godine živio je u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohadao je ‘Medaljerstvo i malu plastiku’ u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima ( ‘Tri sunca’ - uvala Vela lozna, Postira; ‘Podmornica ‘- Zagrebacki velesajam; ‘ Brod na suhom ‘- Njemacki park, kraj Bocarskog doma (ZG), ‘ Spomenik poginulim braniteljima’ u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija, ‘ Jabuka ‘ u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve…).

Osim navedenog, Petar Dolić je i autor ‘Večernjakove milenijske ruže’ , ‘Dekanskog lanca’ Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobtinik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, II. nagrada za spomenik Oluja 95…)

U trenutku kada se Petar Dolić pojavljuje u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, o njemu se piše i govori kao o najvecoj kiparskoj darovitosti mlađe generacije. Njegova plastika donosi nov, svjež ogled na sadašnjost, viziju suvremenog svijeta koja je jednostavna i rafinirana. Petar Dolić je postavio aksiome vlastitog kiparstva: oblikuje drvo, kleše, modelira, a kiparski smisao traži u vlastitom postojanju. Živi i radi u Lovincu i Zagrebu.